Jídlem proti demenci

V poslední době se celosvětově obrací stále větší pozornost k prevenci duševních obtíží. Odborníci doporučují bojovat proti depresím, ale i proti demenci, konkrétně Alzheimerově chorobě, změnou životního stylu a stravovacích návyků. Návod k tomu, jak jíst a žít tak, abychom neonemocněli depresí, měli jasnou a bystrou mysl, ale také abychom předešli Alzheimerově nemoci, můžete najít v knize JEZTE CHYTŘE, kterou napsali společně přední český psychiatr prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc., přednosta Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK a známá autorka kuchařek a knih o etiketě Eva Filipová.

kniha Jezte chytře
E. Filipová, J. Raboch
Po úvodu, který nahlíží do světa stravy z hlediska zdraví, následují recepty – je jich tu kolem stovky. „Kdo chce účinně bojovat s depresí a demencí, měl by jíst mořské ryby alespoň dvakrát až třikrát týdně,“ radí Eva Filipová. Mezi domácí potraviny, jež v tom pomáhají, patří např. borůvky – dokonce i ve zmrazené formě – vlašské ořechy, brokolice. „Kdo chce něco udělat se svým psychickým zdravím, musí sáhnout i po kokosu,“ říká autorka kuchařky, která ví, že je jídlo sice nejlepší prevencí proti řadě duševních onemocnění, ale důležitý je i pohyb. Proto je do knihy zařazeno i několik základních cviků z jógy, které podporují dobrou náladu a zdravý životní styl.
(red)