JiCechy

LÉTO DRÁŽDÍ SRDCE A STŘEVA

Nápoj: Tymiánová limonáda s citrónem.
Osvěží, dodá potřebné tekutiny, potěší trávení a je připravená za chviličku. K přípravě sirupu potřebujete půl litru vody, 200 gramů cukru, šťávu z asi 10 citrónů a několik větviček tymiánu. Vodu, cukr a tymián povařte, dokud se cukr nerozpustí, následně přeceďte a nechte zchladnout v ledničce. Jakmile bude nápoj studený, vložte do sklenice pár kostek ledu, přilijte citrónovou šťávu a přidejte hotový sirup.
Tymián je výborný pro zdraví střev. Působí proti průjmům, nadýmání a při zánětech zažívacího traktu. Bojuje proti bakteriím a střevním parazitům.
Salát: Okurkový s mátovým dipem.
Čerstvá zelenina prospívá zdraví a výborně osvěží. Pro přípravu salátu budete potřebovat salátovou okurku
nakrájenou na kostičky, prolisovaný stroužek česneku a nakrájenou půlku červené cibulky. Na dip vám postačí čerstvě nasekaný svazek máty, který promícháte s bílým jogurtem a zakápnete šťávou z citrónu. Dochutit můžete solí i pepřem.
Máta peprná vyniká příznivými účinky na trávicí ústrojí. Kromě toho snižuje krevní tlak a stimuluje centrální nervovou soustavu.
(celý článek najdete v tištěném vydání 9/2016, ročník XII. - objednání předplatného zde)

podhorná